CO2 sustavi

Sustavi za gašenje ugljičnim dioksidom jedni su od najstarijih sustava za gašenje požara. CO2 sustavi koriste „efekt gušenja" odnosno smanjenje količine kisika u zraku, te „efekt hlađenja" odnosno uzimanje topline isparavanja iz okoline. Navedeni sustavi omogućavaju potpunu ali i djelomičnu zaštitu tj. primjenjuju se za zaštitu prostorije ili objekata unutar same prostorije.

Kod sustava potpune zaštite, zaštita ugljičnim dioksidom smatra se najpovoljnijom zbog velike efikasnosti kod gašenja i ekonomične cijene protupožarne instalacije.

Sustavima zaštite ugljičnim dioksidom štite se: kemijski pogoni, elektroenergetska postrojenja, skladišta zapaljivih materijala, lakirnice, tekstilni pogoni, tvornice gumenih proizvoda, brodovi i sl..

Razlikujemo dva sustava gašenja ugljičnim dioksidom:

Visokotlačni sustav
Boce u kojima se nalazi ugljični dioksid pod pritiskom 50 do 60 bara povezane su u bateriju preko sabirnih cijevi i visokotlačnih crijeva.

Niskotlačni sustav
Ako je za gašenje potrebna veća količina CO2 plina, s obzirom na cijenu prednost ima niskotlačni sustav za gašenje. Ukapljen ugljični dioksid nalazi u tlačnom spremniku na temperaturi -20°C i na radnom tlak od cca. 20 bara. Rashladna jedinica osigurava stalnu nisku temperaturu, dok je spremnik izoliran kako bi se umanjilo zagrijavanje.

Foto i video galerija

CO2 Battery CO2 Extinguishing CO2 Tank